Uyku Rutinini Sağlamak

Çocuğunuzun düzenli bir uyku rutini edinmesi, her gece aynı saatte ve yerde yatması çok önemlidir. Uyumasa bile yatağında yatmasını sağlayın. Diş fırçalama, tuvalete gitme gibi uyku öncesi aktivitelerinin de aynı sırayla gerçekleştirilmesi faydalı olabilir. Yatma zamanına yakın kola, çay, çikolata gibi kafein içeren ya da sindirimi zor gıdalar tüketmemesine dikkat edin.

Yaklaşık 2 haftayı içeren bir uyku günlüğü tutulabilirsiniz; gündüz uykularının sıklığı ve süresi, uyku rutinleri, gece yatma ve uykuya dalma zamanı, geceleri uyanma sıklığı ve süresi, toplam uyku süresi, sabah uyanma zamanı. Daha sonra hangi değişimlerin gerektiğini bu günlük üzerinden değerlendirebilirsiniz.

Neden uyuması gerektiğini ilgisini çekecek bir şekilde anlatın. Bu konuda birlikte şemalar hazırlayabilir, resimler çizebilir, hikayeler oluşturabilir, canlandırmalar yapabilirsiniz.

Yalnız yatmayı öğrenmesi sağlıklı bir güven duygusu ve bağımsızlık kazanması açısından çok önemlidir. Sizinle uyumak istiyorsa aşamalı olarak onunla yatmayı bırakabilirsiniz. Geceleri kalkıp sizin yatağınıza geliyorsa onu tekrar odasına götürmeniz gerekmektedir. Sizin yatağınıza oyun amaçlı bile olsa girmesini engellemek bu alışkanlığın kazanılmasına yardımcı olacaktır. Sizi her çağırdığında yatağına gitmemeye çalışın, mümkünse odanın dışında kalarak onunla konuşun. Sakin ve net bir şekilde sınırları çizdiğinizden emin olun ama kızmayın, suçlamayın ve uyku sorunları konusundaki endişelerinizi ona yansıtmamaya çalışın. Bu konudaki duygu ve düşüncelerini gördüğünüzü ona hissettirin.

Yatarken sevdiği bir oyuncağını yanına almasına izin verebilirsiniz. Sadece uyku zamanı alacağı bir oyuncak belirlemeniz daha faydalı olacaktır. Sakinleştirici bir müzik ya da masal dinlemesini sağlayabilirsiniz.

Bir kabus gördüğünde yanına gidin, kabusunu size anlattığında duygularını anladığınızı ona hissettirin, sakinleşmesi için yanında durun ve tekrar uyuması için teşvik edin. Ertesi gün rüyası hakkında konuşabilir, resmini yapmasını sağlayabilir, birlikte bu korkularla nasıl baş edeceği hakkında konuşabilirsiniz.

Uyku öncesi çocuğunuzun rahatlaması için birlikte gevşeme egzersizleri yapabilirsiniz. Nefesinize odaklanmak, yavaşça şişip inen karnınıza dikkatinizi vererek uzanmak bunun bir örneğidir. Bunun dışında ayaklardan başlayarak adım adım tüm vücuda odaklanıp bedeni gevşetmek de yardımcı olabilir.

Ege Ses Terapi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, 2015 yılında İzmir’ de kurulmuştur. Merkezimizde yalnızca İşitme Engeli ve Dil – Konuşma Güçlüğü alanında bireysel ve grup eğitim çalışmaları yapılmaktadır.

Bize Whatsapp'tan Ulaşabilirsiniz

DİL ve KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ DESTEK EĞİTİM PROGRAMI

İŞİTME ENGELLİ BİREYLER DESTEK EĞİTİM PROGRAMI