ABR (BERA) Testi Nedir? Neden Yapılır?

Yenidoğan İşitme Taraması Nedir?

Yeni doğanlarda işitme kaybının oranı, 1000 doğumda 1 ile 3 bebek arası değişmektedir. Bu oranın yüksekliği dikkate alınarak ülkemizde sistemli olarak Yenidoğan işitme taraması uygulanmaya başlanmıştır. Buna bağlı olarak da tanı, cihazlanma ve eğitime başlama yaşının önemli ölçüde erkene çekilmesi beklenmiştir. 

Yenidoğan işitme testi bebeğin kulaklarına belli şiddette sesler verilir ve beyin dalgaları aracılığıyla duyup duymadığı anlaşılır. Bu test, bebeğe acı vermez, rahatsız etmez. Çok kısa süren ve sessiz bir ortamda gerçekleştirilen test, genelde bebek uyurken yapılır; çünkü bebeğin test sırasında ağlaması ya da sesler çıkarması, işitme yeteneğini kontrol etmeyi zorlaştırır.

Yenidoğanlarda doğumdan sonra yapılacak tarama testlerinde başarısızlık söz konusu olursa 2 hafta sonra tekrarlanır. Başarısızlık tekrar ederse ya da tarama sonrası işitme kaybından şüphe duyulan bebeklere daha detaylı tetkik için ABR testi uygulanır. 

ABR (BERA)Testi Nedir?

ABR (Auditory Brain System) testi BERA testi olarak da bilinir. Çocuklarda ve bebeklerde işitmenin değerlendirilmesinde en yaygın kullanılan test bataryasıdır. ABR sayesinde işitme kaybının derecesi ve tipi  belirlenir. İşitsel sinir sisteminin nöral yapılarını değerlendirmek amacıyla yapılır.

ABR ölçümü sırasında bebeğin başına yerleştirilen elektrot aracılığıyla iletilen ses uyaranına karşı oluşan yanıtların dalgalar halinde kayıt altına alınır.

 Bu dalgalara bakılarak işitme siniri ile beyin sapı işitme basamaklarının işlevi ölçülmektedir.  ABR, işitme eşiklerini kulağa ve frekansa özgü olarak belirler. İşitme kaybının tipi, derecesi ve konfigürasyonunun belirlenmesi ile cihazlandırma aşamasında amplifikasyona karar verilmesinde büyük önem taşır.

Seslerin işitilmesinden sorumlu olan kulağımız 3 bölümden meydana gelir; dış, orta ve iç kulak olarak. İç kulak, içinde kokleayı barındırır ve işitmeden sorumludur.   ABR testi ile iç kulaktan kortekse kadar uzanan nöral yollardaki sese karşı verilen cevapları değerlendirir. Bahsedilen bu iç kulaktan kortekse kadar uzanan yolun herhangi bir aşamasında meydana gelen aksaklıklar sonucunda ise sensörinöral (SNİK) işitme kaybını ortaya çıkabilir.

ABR Testi Kimlere Uygulanır?

Yenidoğan işitme taramasından kalmış bebeklere uygulanır. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kalmış ya da işitme kaybı bakımından diğer risk faktörlerini taşıyan bebeklere ve her yaş grubundan hastaya uygulanabilir.

ABR Testi Nasıl Uygulanır?

Bir odyolog tarafından hastanın baş bölgesinde ve kulak çevresinde belirli noktalarda cilt temizliği yapılmasının ardından elektrotlar yerleştirilir. Daha sonra kulaklık/kemik vibratör aracılığıyla işitsel uyaran gönderilerek işitme sisteminin cevabı kaydedilir. Test esnasında hastanın sakin ve hareketsiz kalması, küçük çocukların ve bebeklerin uyuması gerekmektedir. İşlem sırasında hareketlerden kaçınılmalıdır.  Hareketler alınan yanıtların güvenirliğini düşürmektedir. Bu sebeple uyku halinde iken test uygulanır. 6 aydan daha küçük bebeklerde, herhangi bir sedasyon gerekmeksizin test doğal uykusunda gerçekleştirilebilir ya da ilaçla uyku derinleştirilir.

ABR Testine Gelmeden Önce Uyulması Gerekenler

Küçük çocuklar ve bebekler için;

❖ Test sırasında uyur pozisyonda sakin bir şekilde kalınması gerekmektedir. Bu nedenle teste gelmeden önce bebeğinizin/çocuğunuzun uykusuz kalmasını sağlayınız. Yolda uyumasına izin vermeyiniz.

❖ Test esnasında yaklaşık 1 saat uyuması gerektiğini unutmayınız. 

❖ Teste gelmeden önce bebeğinizin/çocuğunuzun cildinin temiz olması için banyosunu yaptırmayı unutmayınız. Özellikle kulak ve alın bölgesini temizleyiniz. Alınan cevapların güvenirliği için önemlidir.

❖ Rahat kıyafetler giydiriniz.

❖ Test sırasında altının temiz olması rahat uyuması açısından önemlidir.

❖ Bebeğinizi/çocuğunuzu teste yaklaşık 3 saat açlık ile getiriniz. Testten hemen önce karnının doyurulması daha çabuk uykuya dalmasını sağlar.

❖ Bebeğinizi/çocuğunuzu uyutmanız için sallamanız gerekecekse, küçük bir yastık ve battaniye getirmeniz önerilir.

❖ Bebeğinizin/ çocuğunuzun ihtiyacı olabilecek bez ve mama gibi eşyalarını yanınızda bulundurunuz.

❖ Eğer bebeğiniz/çocuğunuz testten bir gün önce nezle, grip gibi hastalık geçirirse doktorunuzu bilgilendiriniz.

❖ Önceki yapılan testleri mevcut ise yanınızda getirmeyi unutmayınız.


Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz! Sizlerle değerli bilgileri paylaşmaktan ve deneyimlerimizi aktarmaktan büyük keyif alıyoruz. Eğer sorularınız, yorumlarınız veya daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. Sağlıklı ve mutlu bir yaşam için sizinle birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz!

Ege Ses Terapi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, 2015 yılında İzmir’ de kurulmuştur. Merkezimizde yalnızca İşitme Engeli ve Dil – Konuşma Güçlüğü alanında bireysel ve grup eğitim çalışmaları yapılmaktadır.

Bize Whatsapp'tan Ulaşabilirsiniz

DİL ve KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ DESTEK EĞİTİM PROGRAMI

İŞİTME ENGELLİ BİREYLER DESTEK EĞİTİM PROGRAMI