Son zamanlarda ülkemizde meydana gelen yangınlar, hepimizi etkilemiş durumdadır. Bu nedenle öncelikle biz yetişkinlerin, içinde bulundukları psikolojik halin farkına varmaları ve ihtiyaç duymaları halinde destek almaları önemli hale gelmektedir. Siz sakin kalabilirseniz çocuğunuz da “güvendeyim” mesajını alacaktır.
Çocuğunuzun afet ile ilgili olarak neleri bildiğinden emin olun.
Çocuğunuzun neyi merak ettiğini anlamanız da çok önemlidir. Bunu anladıktan sonra size sorduğu kadarını cevaplayın, gereksiz ayrıntılara girmeyin. Sorduğu soruları geçiştirmeden yaşına uygun şekilde yanıtlayın ancak kendisini güvende hissetmesine özen gösterin.
Yaşanan afet konusunda üzgün olduğunuzu, durumun geçici olduğunu ve birlikte güvende olduğunuzu dile getirebilirsiniz.
Çocuğunuz şefkatinizi, sevginizi hissetmeye ve onu her zaman korunup kollayacağınızı bilmeye ihtiyaç duyabilir.
Çocuğunuzun afetle ilişkili görüntülere doğrudan maruz kalmaması önemlidir.
Ev ortamında her açıdan kendini huzurlu, rahat ve güvende hissetmesi önemlidir. Rutinlerini her zamanki gibi sürdürmesi de buna yardımcı olur.
Duygularını deneyimlemesine fırsat tanıyın, sorular sorun ve duygularını fark ettiğinizde yansıtın. Birlikte bu zorlu konuda oyun oynayabilir, kitaplar okuyabilir, canlandırmalar yapabilir, resim çizebilirsiniz.
Birliktelik hissini deneyimlemesi zorlu süreçlerde yardımcı olabilir. Örneğin, olayı deneyimleyen zor durumdaki hbireylere çocuğunuzla birlikte yardım edebilirsiniz. Yapılabilecek iyi şeyler olduğunu görmek, kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olacaktır.
Bu süreçte çocuğunuza kendini yatıştırma becerilerini geliştirmesi için de yardımcı olabilirsiniz.
Her çocuğun etkilenme düzeyi değişebilmektedir. İhtiyaç duymanız halinde bir uzmandan yardım alabilirsiniz.