Çocuklarda Ekran Kullanımını Sınırlandırma

Teknolojik gelişmeler, birçok açıdan yararlıdır. Yeni bilgi ve becerilerin kazanılmasında, hayal gücünün desteklenmesinde, yaratıcı çalışmaların sürdürülmesinde, sosyal etkileşimin sağlanmasında faydalı olmaktadır.

Yararlarının yanı sıra, ekran kullanım süresinin kısıtlanması da çocukların gelişimi açısından önem taşımaktadır.

On sekiz aya dek, çocukların ekran ile tanışması önerilmemektedir. İki yaşına dek ise ebeveynler eşliğinde minimum bir kullanım önerilmektedir. Beş yaşına kadar ise günlük ekran kullanımının bir saatle sınırlı kalması tavsiye edilmektedir. Altı yaşından sonra ise çocukları olumsuz etkilememesi ölçüt olarak kabul edilmektedir.

Ekran kullanımı sınırlanmadığı takdirde uyku kalitesi ve rutini sekteye uğrayabilmekte, dikkat problemleri oluşabilmekte, yüz yüze sosyal etkileşim yetersiz kalabilmektedir. Bunların yanı sıra, yetersiz fiziksel aktivite içine girilebilmektedir.

Süre kısıtlamasının yanında içerik kontrolünün yapılması ve internete erişimin ebeveynlerin gözetiminde olması şarttır. Kimi zaman çocuklara yönelik uygulamaların içinde dahi uygunsuz reklamlar, bağlantılar, resimler olabilmektedir. Bu nedenle ebeveynlerin eşliği son derece önemlidir.

Ekrana ilişkin kurallar koyarken, bunların önemi üzerine konuşulabilir. Birlikte bir kontrat hazırlanabilir, sürenin aşılması halinde çocuğunuzun karşılaşabileceği olasılıklar üzerine konuşulabilir. Buradaki en önemli husus, çocuğunuzla iletişim içinde olmaktır.

Zamanını keyifli bir şekilde geçirebileceği alternatif etkinliklerin sunulması yararlı olmaktadır.

Ebeveynlerin de ekran kullanımına dikkat etmesi ve birlikte geçirilen aktivitelerin artırılması önemlidir.

Ege Ses Terapi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, 2015 yılında İzmir’ de kurulmuştur. Merkezimizde yalnızca İşitme Engeli ve Dil – Konuşma Güçlüğü alanında bireysel ve grup eğitim çalışmaları yapılmaktadır.

Bize Whatsapp'tan Ulaşabilirsiniz

DİL ve KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ DESTEK EĞİTİM PROGRAMI

İŞİTME ENGELLİ BİREYLER DESTEK EĞİTİM PROGRAMI