Çocuklarda Tırnak Yemeyi Önleme Yolları

Her davranışın bir işlevi vardır ve yapılan davranışın yerine yeni bir şey konmadan çocuğunuzun bu alışkanlığını bırakamaması son derece normaldir. Çocuğunuz kaygı, korku, öfke gibi duygular içinde olabilir veya sadece dikkatini daha iyi toplamak için geliştirdiği bir alışkanlık olabilir. Duygularına sakince eşlik etmeniz ve kendini yatıştırabilme becerisini geliştirmesi için çocuğunuza fırsat tanımanız da faydalı olabilir.

Ne zaman tırnak yediğini, belli zamanlarda bu davranışın artış gösterip göstermediğini araştırabilirsiniz. Sık tırnak yediği zamanlarda dikkatini başka yöne çekebilir, ellerini meşgul edecek uğraşlar verebilirsiniz. Davranışın yerine geçebilecek sakız, kuruyemiş, meyve vb. çiğneme gerektiren sağlıklı gıdalar vermek, özellikle alışkanlığın en çok ortaya çıktığı zamanlarda işe yarayabilir.

“Yapma” denilerek azarlanmamalı, davranışla ilgili kişiliğine yönelik olumsuz mesajlar verilmemelidir. Bu gibi bir tutum içinde olmanız çocuğunuza yanlış mesajlar vermektedir. Bunun yanı sıra çocuğunuzun sizinle güç mücadelesine girmesini de pekiştirebilir.

Bazen bu gibi davranışlar kendiliğinden kaybolur. Ancak durum böyle değilse önce bunu neden istemediğinizi çocuğunuza anlayacağı bir şekilde önceden anlatabilirsiniz. Bu davranışı hakkında konuşmanız ve bu davranışı sonlandırmak için birlikte planlar yapmanız işe yarayabilir. Bu süreçte davranış görülse de görülmese de bunun üzerine konuşmanız yardımcı olacaktır. Neler oldu, neler hissetti, engeller neydi, şimdi neler yapılabilir gibi.

Ebeveynlerin tırnak yememesi önemlidir. İstenen davranış, bir aile üyesi üzerinden de anlatılabilir. Örneğin, tırnaklarını yemediği için babanın tırnaklarını övmek yararlı olabilir veya baba da tırnak yiyorsa, birlikte bırakmak için çabalayabilirler.

Tırnak yeme üzerine yazılmış kitaplardan yararlanabilirsiniz. Bu meselenin evdeki baskın konu olmaması ayrıca önemlidir.

Çocukla beraber el bakım seansları düzenlenebilir ya da çocuk kendi tırnak bakımıyla ilgilenir hale getirilebilir. Tırnak bakımının sorumluluğunu alıp tırnaklarını kendisi kesebilir.

Ege Ses Terapi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, 2015 yılında İzmir’ de kurulmuştur. Merkezimizde yalnızca İşitme Engeli ve Dil – Konuşma Güçlüğü alanında bireysel ve grup eğitim çalışmaları yapılmaktadır.

Bize Whatsapp'tan Ulaşabilirsiniz

DİL ve KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ DESTEK EĞİTİM PROGRAMI

İŞİTME ENGELLİ BİREYLER DESTEK EĞİTİM PROGRAMI