Bir çocuk neden utangaç olur? Çocuklar belli yaştan sonra ev hayatının dışına çıkmaya başlarlar. Bu ev hayatının içine kreş, yuva, oyun alanları gibi yeni çevreler eklenir. Bu dönemde çocuk bireyselleşmeye başlar. Ev yaşamında başkası tarafından onaylanmayı önemsemediği dönemden farklı çevrelere girerek başkası tarafından beğenilme duygusu oluşmaya başlar. Böylece belli bir süre sonra anne babasından ayrılmamaya başlar. Anne babasından ayrılmayan çocuklar utangaç olarak değerlendirilir. Utangaç olması için birçok sebep vardır. Bunlar; onaylanma isteği, belirsizlik ve öz değer konularıdır.
Utangaçlığın oluşmasına, genetik yatkınlık, kişilik yapısı, anne-babanın tutumları ve yetersiz sosyal yaşam deneyimleri gibi birçok faktör etki edebilir.
Çocuklar anne babalarını çok iyi gözlemlerler. Ortama ayak uydurması için aile olarak sizin ön ayak olmanız gerekir. Çünkü çocuk sizi rol model alacaktır.
Çocuğunuzu olabildiğince sosyal ortamlara girmesi için etkinliklere katılmasını sağlayın. Bu tutum çocuğunuzun dışa dönük olması ve daha fazla insanla tanışmasını sağlayacaktır. Eğer çocuğunuz çekimser yaklaşıyorsa onu zorlamayın.
Yeni girdiği ortamda onun yerine konuşmayın. Eleştiri, alay, azarlama gibi konulardan kaçının. Başkalarıyla asla kıyaslamayın.