Depremi Çocuklara Nasıl Anlatmalıyız?

Depremi Çocuklara Nasıl Anlatmalıyız?

Çocuklar, somut olarak düşünebildikleri için deprem kavramını zihinlerinde tam olarak işleyemezler. Soyut olan bu deprem kavramı ise çocukların zihninde bir belirsizlik yaratır. Belirsiz olan kavramlar çocuklarda kaygının artmasına sebep olur.

Basit, Yalın Ama Gerçek Bir Şekilde Depremi Anlatın!

Çocukların deprem ile ilgili soruları “Korkacak bir şey yok”, “Geçti” gibi ifadelerle geçiştirmek yerine depreme dair duygularını ifade etmesini sağlayın ve çocuğunuzu dinleyin. Çocuğunuzun endişelerini dinledikten sonra güven duygusunu güçlendirmek adına yaş dönemine uygun olarak yaşanan olayı çocuğunuza anlatın. Depreme yönelik üzüntünüzü saklamadan çocuğunuzla bunu paylaşın.

Okul Öncesi Dönem (3-6 yaş) Çocuklara Depremin Anlatılması

Okul öncesi dönem çocuklara deprem olayı anlatırken oyun ve oyuncaklardan yararlanmak durumun çocuklarında zihninde somutlaşmasını sağlar. Oyun, aynı zamanda çocuğun duruma yönelik kaygısını da azaltır.

“Sana bir şey söyleyeyim mi, deprem nasıl oluyor biliyor musun? Yerin altında böyle yan yana kocaman kayalar var, onlar dura dura eskiyor, sonra da ufak ufak parçalanıyor. Parçalanırken diğer kayaları da sallıyor biz de yerin üstünde olduğumuz için sallanıyoruz. Hepsi bu!”

Çocuğunuza deprem olayını anlattıktan sonra “Tüm bu olanlar seni korkutmuş olabilir ama bizler annen ve baban olarak senin yanındayız ve bir tehlike anında seni koruyabilmek için hazır olacağız.” şeklinde ifadeler kullanarak çocuğunuzun güven duygusunu hissetmesini sağlayın.

Okul Çağı Çocuğu (7 yaş ve üstü) Çocuklara Depremin Anlatılması

Okul çağı çocukları dışarıdaki bilgilere daha çok maruz kalabildikleri için kaygı duyar ve bu kaygıyı kontrol etmekte zorlanabilirler. Bu yaş dönemi çocuklar için de duyguların ifade edilmesi büyük önem taşır.

Okul çağı dönemi çocuklara depremi, sade ve basit bir dille anlatın. Çok fazla teknik bilgiye girmeden yer kabuğunun hareketliliğini ve depremin bir doğa olayı olarak nasıl ortaya çıktığını anlatın.

Çocukların yaşları büyüdükçe duruma yönelik soruları da artacaktır. Bu sorulara verilen bazı cevapların çocuklarda kaygıyı tetikleyeceğini göz önünde bulundurarak kısa ve net cevaplar vermeye çalışın.

Depremin Sadece Yıkıcı Tarafına Odaklanmayın!

Çocuklara deprem olayını anlattıktan sonra çocukların depremin yıkıcı kısmında takılı kalmamaları adına ülke olarak yardımlaşma sürecine değinin. “Evet, büyük bir deprem oldu bazı binalar yıkıldı, yaralanan insanlar, hayatını kaybeden insanlar var. Hepimiz bunun için çok üzgünüz.” gibi bir ifadeden sonra “Ülke olarak herkes deprem bölgesine yardım gönderiyor. Hepimiz birbirimize destek oluyoruz. Hadi gel seninle de neler yapabileceğimizi, oradaki senin yaşındaki çocuklara neler gönderebileceğimizi belirleyelim.” şeklinde ifadeler ile deprem sonrasındaki yardımlaşma sürecine vurgu yapabilirsiniz.

Sosyal Medyadaki Haberlerden Uzak Tutun!

Deprem ile ilgili sosyal medyada yer alan haberler çocukların dünyayı güvenilmez ve tehdit içeren bir yer olarak algılamalarına sebep olabilir. Bununla birlikte bu durumu kendilerinin yaşayabileceklerine yönelik bir kaygı içerisine girebilirler. Bu tür durumları engelleyebilmek adına deprem sonrasında çocuğunuzu mümkün olduğunca sosyal medya ve televizyondan uzak tutmaya çalışın.

Ege Ses Terapi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, 2015 yılında İzmir’ de kurulmuştur. Merkezimizde yalnızca İşitme Engeli ve Dil – Konuşma Güçlüğü alanında bireysel ve grup eğitim çalışmaları yapılmaktadır.

Bize Whatsapp'tan Ulaşabilirsiniz

DİL ve KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ DESTEK EĞİTİM PROGRAMI

İŞİTME ENGELLİ BİREYLER DESTEK EĞİTİM PROGRAMI