- 0232 363 00 20
- [email protected]
- Postacılar Mah. 7599 Sokak No:2 Bayraklı / İZMİR
Ege Ses Terapi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak, sesin gücüne ve eğitimin dönüştürücü etkisine inanıyoruz. Her bireyin benzersiz potansiyeline odaklanarak, ses ve iletişim becerilerini geliştirmeye yönelik bireysel çözümler sunuyoruz. Sıcak ve destekleyici ortamımızda, her adımınızda yanınızda olmaktan mutluluk duyuyoruz.
Eğitimde mükemmelliği hedefleyerek, Ege Ses Terapi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak sürekli kendimizi geliştirmeye ve güncel bilgilerle donanmaya önem veriyoruz. Alanında uzman eğitmenler tarafından verilen kapsamlı eğitim programları sayesinde, terapi ve rehabilitasyon alanında en yeni yöntemleri ve teknikleri takip ediyor, bu bilgi birikimini sizinle paylaşıyoruz.
Konuşma; konuşmayı sağlayan organların, kasların, sinirlerin yapısıyla, işlevleriyle ilgili motor bir süreçtir. Bu organların, kasların, sinirlerin yapısında ya da işlevlerindeki herhangi bir bozukluk olması durumunda çocuk sesleri, dilin yapısını ve özelliklerini bilse bile bu organları kullanamadığı için sesleri çıkarmada zorlanmakta ya da doğru şekilde ifade edememektedir.
Dil ve konuşma güçlüğü; konuşmanın akışında, ritminde, tizliğinde, vurgularında, ses birimlerinin çıkarılışında, eklemlenişinde, artikülasyonunda ve anlamında bozukluk bulunması; sözel iletişimde farklı seviye ve biçimlerde ortaya çıkan aksaklıklar ve düzensizlikler nedeniyle dili kullanma, konuşmayı edinme ve iletişimdeki güçlüklerin, bireyin eğitim performansı ve sosyal uyumunu olumsuz yönde etkilemesi durumudur.
Çocuğa konuşmayı öğretmek için kullanılan metotlar, onu konuşmaya teşvik edici olmalıdır. Çocuk ile çalışan kişinin dilini doğru şekilde kullanılarak çocuğa iyi bir model olması gerekmektedir.
Dil ve konuşma bozukluğu olan çocuklar ile çalışırken çocuğu konuşmaya teşvik etmek esas alınmalı ve çocuğun konuşması için kullanılan materyallerin çocuğun ihtiyacına göre zengin ve doğru olması gerekmektedir. Konuşma, çocuk için zorunlu hale getirilmemeli, eğlenceli şekilde öğretilmelidir.
Çocuğun dil gelişiminde problem olup olmadığı yönündeki ilk belirtiler, çocukta konuşma davranışının ortaya çıkması ile başlamaktadır (12-18 ay). Aileler 12-18 ay içindeki çocukların dil gelişimlerini dikkatlice takip etmeli, farklı bir durumdan şüphelendikleri zaman mutlaka bir konuşma bozuklukları uzmanına başvurmalıdır.
✤ Çocuğun konuşmasının kendi yaşından beklenenden çok geri veya konuşma gelişiminin yaşıtlarından çok daha yavaş olduğunu,
✤ Söylediklerinin anlaşılır olmadığını (araba – ayaba, toka – tota, güneş – dünes vb.),
✤ Kelimeleri ifade ederken takıldığını (ba-a-a-a-ba-a-a-am e-e-e-e-e-ve ge-e-e-eldi) düşünüyorsanız bir uzmana başvurunuz.
Çocuğunuzda dil ve konuşma problemi olduğunu düşünüyorsanız çocuğunuzun mutlaka bir konuşma bozuklukları uzmanı tarafından değerlendirilmesini sağlayınız. Eğitim aldığınız süre boyunca;
✤ Eğitimde kullanılan yöntemleri çocuğunuzun günlük hayatına uygulamasına yardımcı olun.
✤ Çocuğunuza iyi bir model olarak doğru şekilde konuşmasını kolaylaştırın.
✤ Çocuğunuza iyi bir model olarak doğru şekilde konuşmasını kolaylaştırın.
✤ Çocuğunuzu konuşması konusunda yargılamayın.
✤ Çocuğunuzun yapamadıklarını düzeltmeye çalışmak yerine, yapabildiklerinden yola çıkarak yapamadıklarını neden yapamadığının farkına varmasını sağlayın. Eğitimde öğrendikleri konusunda farkındalık kazandırın ve onları günlük yaşamda kullanmasını sağlayın.
✤ Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamayın. Her çocuğun farklı özelliklere sahip olduğunu unutmayın.