Ergenlik Dönemi Gelişim Süreçleri

Ergenlik dönemi, fırtınalı bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Hayatımız boyunca gelişim sürecimiz devam etmektedir. Ancak ergenlik dönemi, gelişim süreçlerinin en önemlisi ve sancılısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Unutulmamalıdır ki ergenlik dönemi her birey için farklılık göstermektedir. Ebeveyn olarak çocuğunuzun ergenlik döneminde geçireceği gelişim basamaklarını bilmek ve buna göre davranmak önemlidir. Ergenlik döneminde ebeveyn olarak çocukların gelişim süreçlerini takip etmeye çalışmak, özellikle de yaşadıkları karmaşık duygusal süreçlerini anlamaya çalışmak ergenle olan iletişimin kalitesini artıracaktır. 

Fiziksel Gelişim

Kızlar;

Boy uzar (yılda ortalama 8 cm), kilo artıșı olur. Kasıklarda ve koltuk altlarında kıllanma olur, genital organlar gelișir, regl süreci bașlar. Vücutta yağ oranı artar ve sivilceler görülebilir. 

Erkekler;

Boy uzar, kilo artıșı olur, kas gücü gelișir. Ses önce çatallanır, sonra kalınlașır. Sakal ve bıyıklar çıkmaya bașlar. Genital organlar gelișir. Kasık, koltuk altı ve göğüs bölgelerinde yoğun șekilde kıllanma olur, sivilceler görülebilir.

Zihinsel Gelişim

11-12 yașlarından itibaren mantıksal düșünme becerisi yetișkinler seviyesine çıkmaktadır. Fikirleri karșılaștırma, bir konu üzerinde mantıklı tartıșmalar yapma ilgi çekmeye bașlar. Toplumsal kurallara karșı bakıș açısı değișir ve bu kuralları sorgulamaya bașlar. Bu dönemde yeni fikirler üretilmeye bașlanır, çok yönlü düșünme becerisi gelișmeye bașlar.

Duygusal Gelişim

Duyguların yoğunluğunda artış, duygularda dengesizlik ve istikrarsızlık, karșı cinse ilgi duyma,  așırı hayal kurma, tedirgin ve huzursuz olma, yalnız kalma isteği, çalıșmaya karșı isteksizlik, çabuk heyecanlanma gibi durumlar yoğun bir şekilde görülmektedir.

Sosyal Gelişim

Çabuk kurulan ve bozulan ilișkiler içersinde olma, toplum içinde sivrilme, ilgi çekme ve rol sahibi olma çabasında olma, toplumda saygınlık kazanmaya ve statü sahibi olmaya gereksinim duyma, dünya kendi etrafında dönüyor gibi hissetme, kendi fikirlerinin doğruluğuna körü körüne inanma, duyguların bașkaları tarafından anlașılmasının güç olduğunu düșünme , kendini merkez alarak etrafınızdaki herkesin olumlu veya olumsuz  șekilde onunla ilgilendiği algısına sahip olma gibi düșünceler, duygular ve durumlar ergenlik dönemindeki sosyal gelișimin bir parçasıdır.


Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz! Sizlerle değerli bilgileri paylaşmaktan ve deneyimlerimizi aktarmaktan büyük keyif alıyoruz. Eğer sorularınız, yorumlarınız veya daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. Sağlıklı ve mutlu bir yaşam için sizinle birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz!


Aysu Pamukoğlu
Uzm. Psikolojik Danışman

Ege Ses Terapi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, 2015 yılında İzmir’ de kurulmuştur. Merkezimizde yalnızca İşitme Engeli ve Dil – Konuşma Güçlüğü alanında bireysel ve grup eğitim çalışmaları yapılmaktadır.

Bize Whatsapp'tan Ulaşabilirsiniz

DİL ve KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ DESTEK EĞİTİM PROGRAMI

İŞİTME ENGELLİ BİREYLER DESTEK EĞİTİM PROGRAMI