Bazı bebekler doğuştan işitme kaybı ile doğarlar. Bazı çocuk ve yetişkinler ise kaza, ilaç kullanımı ya da yüksek sese maruz kalmak gibi sebeplerle işitme kaybına uğrarlar. İşitme kaybı, bebeklerde ve çocuklarda gelişim geriliğine sebep olurken yetişkinlerde de anlama güçlüğüne sebep olmaktadır. Sosyal yaşamı son derece etkileyen işitme kaybının ise bazı çözümleri vardır. İşitme cihazı ve koklear implant, bu çözümlerin başında gelir.
İşitme Cihazı Nedir?
İşitme cihazı, işitme kaybının seviyesine, kullanıcının yaşına ve kullanım şekline bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Mevcut sesin daha yüksek algılanmasını sağlayan işitme cihazları, tek taraflı veya çift taraflı olarak kullanılmaktadır. Çift taraflı bir işitme kaybı mevcutsa, çift taraflı işitme cihazı kullanmak son derece önemlidir. Beyin çift taraflı çalıştığı için duyulan sesleri anlama ve değerlendirme süreci, iki taraftan da eşit bir duyma yeteneği olmasına bağlıdır.
İşitme Cihazları Kesin Çözüm müdür?
İşitme kaybı, çoğunlukla doğuştan olmakla birlikte dış sebeplere bağlı olarak da görülebilen yaygın bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın giderilmesinde ise bazı tedavi yöntemleri kullanılır. İşitme cihazı en yaygın tedavi yöntemlerinden biridir. Buna rağmen, ileri seviyedeki duyma kayıplarında işitme cihazları yeterli olamayabilir. Orta ve hafif seviyedeki işitme kayıplarında yaşam kalitesini büyük oranda yükselten işitme cihazları, yüksek derecedeki işitme kayıplarında istenen etkiyi gösteremeyebilir. Bu durumda ise daha etkili bir tedavi yöntemine başvurulmalıdır.
Koklear İmplant Nedir?
İşitme kayıpları yeni doğan bebeklerde yaygın bir problemdir. Bu bebeklerin işitme ölçümüne girmesi ve tanı koyulduktan sonra işitme cihazı kullanmaları gelişimleri için hayati önem taşımaktadır. İşitme kaybının çok ciddi seviyede olduğu veya işitmenin hiç olmadığı durumlarda ise, ilk birkaç yıl içinde koklear implant takılması çok önemlidir. Gelişimde son derece önemli olan üçüncü yaşa kadar işitme cihazının etki göstermemesi, koklear implantı zorunlu kılar. Çocuklar 1 yaşını doldurduktan sonra yapılan koklear implant kullanımına başlanması gelişme geriliğini ve anlama yeteneğindeki kayıpları büyük oranda düşürmektedir. Yetişkinlerde de işitme cihazının etkili olmadığı durumlarda en kısa zamanda koklear implant kullanılması son derece faydalı olacaktır.