Burun karıştırma çocuğunuzun hangi ihtiyaçlarını karşılıyor, öncelikle buna bakılması önemlidir. Çocuğunuz kendisine huzursuzluk veren duygular içinde olabilir veya sadece daha iyi odaklanmak için geliştirdiği bir alışkanlık olabilir. Aranızdaki ilişkiye odaklanarak, empati ve teması güçlendirerek çocukların bu gibi ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olabilirsiniz. Davranışın altında alerji gibi bir sağlık sorunu olmadığını araştırabilirsiniz.
Davranışın ne zaman yapıldığını gözlemlemeniz faydalı olabilir. Özellikle burun karıştırdığı zamanları tespit edip bu zamanlardan önce belli önlemler alabilirsiniz. Oyun hamurları, yapbozlar, legolar, ritim araçları, parmakla resimleri göstererek birlikte yapılan öykü okuma çalışmaları, eline oyuncak vermek gibi.
Çocuğunuzu azarlamamalı, eleştirmemeli, etiketlememelisiniz. Bu tarz sert yaklaşımlar kalıcı çözüm sağlamadığı gibi çocuğunuzun stresini artırabilir ve stres varken de öğrenme gerçekleşmez.
Öncelikle bir süre davranışı görmezden gelmeyi deneyebilirsiniz. Ancak bu yöntem işe yaramıyorsa, ellerimize mikrop bulaştığını söyleyebilirsiniz. Tuvaletimizi özel bir yerde gidermemize benzer şekilde, lavaboyu kullanmamız gerektiğinden veya mendil kullanabileceğimizden bahsedebilirsiniz.
Davranışı sonlandırmak için birlikte çizelgeler hazırlamanız işe yarayabilir. Belli bir süre davranış görülmediğinde bunu birlikte kutlayabilir, bu sürecin nasıl geçtiğini konuşabilirsiniz. Çabası da desteklenmelidir.
Ebeveynlerin bu konuda model olması önemlidir. Mendil kullanan, lavaboda burnunu temizleyip ellerini yıkayan bir aile üyesini övmek de yararlı olabilir.
Birlikte onu zorlayan bu konuda oyun oynayabilir, kitaplar okuyabilir, canlandırmalar yapabilir, resim çizebilirsiniz. Ancak bu konunun evdeki ana mesele haline gelmemesi de önemlidir.
“İğrenç, pis” gibi abartılı kelimeler kullanmamaya özen gösterin. Ancak ellerini sık yıkamasını sağlayıp tırnaklarını kısa tutmanız da önemlidir.