Çocuklarda Sosyal İletişim Becerileri

İnsan sosyal bir varlıktır. Doğduğu andan itibaren diğer insanlarla etkileşime girmeye başlar. Sağlıklı gelişim gösteren bebekler 8 ay civarında sosyal iletişim becerileri göstermeye başlarlar. Bu dönemde bebeğin gösterdiği; yetişkinlerle göz teması kurma, istemediği şeyi reddetme, etkileşime geçme, iletişim kurmak amaçlı jest ve mimiklerini kullanma, iletişimi senkronize şekilde devam ettirebilme, nesnelere uzanma ve ilgisini çeken nesneleri yetişkine göstermek için istekli olması, ortak dikkat kurarak gülme ve bakışma, karşısındaki kişiyi taklit etme becerisi, aslında ilişkideki iletişim kurmanın temeli olarak kabul edilir. Sağlıklı gelişim gösteren çocuklarda bu becerilerin zamanında gösterilebilmesi için çocukların mutlaka anne babası tarafından desteklenmesi gerekmektedir. 

Sosyal İletişim Nasıl Desteklenebilir?

Bebek dünyaya geldiği andan itibaren ihtiyaçlarına zamanında karşılık vermek, göz teması kurmak, konuşmak, ona sık sık dokunmak sosyal gelişimini olumlu yönde etkileyecektir.

Çocuklara sosyal konular hakkında bilgi vermek de çok önemlidir. Örneğin, sabah uyandığımızda birbirimize ne deriz, telefonda nasıl konuşuruz, neden teşekkür ederiz gibi sosyal iletişim konuları çocuklara öğretilmelidir.

Her konuda olduğu gibi sosyal iletişim konularında da çocuklara anne ve babanın davranışlarıyla rol model olması en iyi geliştirme şekillerindendir. Çocuklarımıza davranışlarımızla örnek olmak onlara doğru davranışı anlatmaktan her zaman daha önde olmuştur.

Sosyal etkileşim konusunda olumlu davranışlarını takdir etmek de çocukların gelişimlerini desteklemektedir. Aksi takdirde çocuk davranışının doğru mu yanlış mı olduğunu anlamlandıramayabilir. Örneğin, “Arkadaşına teşekkür etmen kibar bir davranıştı.” gibi cümlelerle çocuğunuzu takdir edebilirsiniz.

Ayrıca çocukların kurs ve etkinliklerle akranlarıyla etkileşime geçmesini sağlayacak ortamlarda bulunması da sosyal iletişim becerilerini desteklemek için yöntemlerden biridir. 

Bu noktada dikkat edilmesi gereken Otizm Spektrum bozukluğu (OSB) olan bireyler  göz teması kurma, iletişim başlatma, sürdürme, sosyal ipuçlarını anlama, sosyal bağlama uygun tepki verme gibi sosyal becerilerde önemli ölçüde yetersizlikler gösterebilmektedirler. Eğer çocuğunuzda bu belirtileri gözlemliyorsanız bir uzmanla görüşmeyi ihmal etmeyin.


Büşra Yılmaz
Psikolog


Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz! Sizlerle değerli bilgileri paylaşmaktan ve deneyimlerimizi aktarmaktan büyük keyif alıyoruz. Eğer sorularınız, yorumlarınız veya daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa, lütfen bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. Sağlıklı ve mutlu bir yaşam için sizinle birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz!

Ege Ses Terapi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, 2015 yılında İzmir’ de kurulmuştur. Merkezimizde yalnızca İşitme Engeli ve Dil – Konuşma Güçlüğü alanında bireysel ve grup eğitim çalışmaları yapılmaktadır.

Bize Whatsapp'tan Ulaşabilirsiniz

DİL ve KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ DESTEK EĞİTİM PROGRAMI

İŞİTME ENGELLİ BİREYLER DESTEK EĞİTİM PROGRAMI