Yıkıcı Davranışları Yatıştırmak

Çocuğunuz birçok farklı sebeple kendisine ve çevresine zarar veren ve yıkıcı diye adlandırılan davranışlarda bulunabilir. Örneğin, çevresindeki kişileri, televizyonda veya internette gördüğü karakterleri model almış olabilir. Sınırlarının ihlal edildiğini hissederek kendini korumaya ve gücünü kazanmaya çalışıyor olabilir. Öfkesini yatıştırma konusunda bilgi ve tecrübe eksliği içinde olabilir. Bu davranışların altında yatan ihtiyaçlar her çocuk özelinde incelenmeye gereksinim duymaktadır. Bu nedenle zarar verici davranışların, çocuğunuzun hangi ihtiyaçlarından kaynaklandığı üzerine düşünmek yardımcı olabilir. Ardından bu ihtiyaçları farklı yollarla giderme yoluna gidebilirsiniz.

Anne ve babaların, hem birbirlerine hem de çocuklarına karşı saygılı ve yıkıcılıktan uzak bir tutum sergilemeleri son derece önemlidir. Çocuğunuz ancak kendi sınırlarına saygı gösterildiği takdirde başkalarının sınırlarını aşmamayı öğrenebilir.

Çocuğunuzla nitelikli zaman geçirmek, başarı ve başarısızlığını vurgulamaktan öte çabasını takdir etmek, onu olduğu gibi kabul ettiğinizi ve sevdiğinizi hissettirmek de özdeğerini oluşturması için faydalı olabilir.

Duygularını rahatça ifade edebileceği bir alan yaratabilirsiniz. Bu oyun oynayarak da olabilir, resim çizerek veya sohbet ederek de.

Öfke, üzüntü ve korku da dahil her duygu normaldir ve engellenmemelidir. Çocuğunuzun kendisine ve başkasına zarar veren davranışlarına ise saygı ve şefkat çerçevesinde sınır konulabilir. Bu aşamada istenen davranışı beraber canlandırabilir, hikâyelerin, masalların arasına katabilirsiniz. Bununla beraber davranışın altında yatan duygulara ve ihtiyaçlara temas etmeniz, en temel unsurdur.

Çocuğunuz saldırganca davranışlar içerisindeyken tartışmak ve öğüt vermek genellikle işe yaramamaktadır. Böyle anlarda “Şu an çok sinirlisin, her şeyi kırıp dökmek istiyorsun. Ama hayır bana vuramazsın.” diyebilir ve sakinleşmesi için ona zaman tanıyabilirsiniz. Bu amaçla bir yeri “öfke köşesi” ilan edebilir ve oraya öfkenizi dönüştürmeye yardım edecek malzemeleri koyabilirsiniz. Orada uygulayabileceği gevmeşe egzersizleri ve hayal çalışmalarını kriz anları gelmeden birlikte pratik edebilirsiniz. Siz de çocuğunuz da yoğun bir öfke içindeyken orada biraz mola verebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, bunu uygularken cezalandırıcı bir tutum içine girmemenizdir.

Ege Ses Terapi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, 2015 yılında İzmir’ de kurulmuştur. Merkezimizde yalnızca İşitme Engeli ve Dil – Konuşma Güçlüğü alanında bireysel ve grup eğitim çalışmaları yapılmaktadır.

Bize Whatsapp'tan Ulaşabilirsiniz

DİL ve KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ DESTEK EĞİTİM PROGRAMI

İŞİTME ENGELLİ BİREYLER DESTEK EĞİTİM PROGRAMI