Çocuğa sınır koymak neden önemlidir?
Çocuğunuza bir türlü söz geçiremiyorsanız, sizi duymuyormuş gibi hareket ediyorsa, kurallara uymakta güçlük yaşıyorsa, sözünüzün bitmesine izin vermiyor, sürekli kendi konuşuyorsa muhtemelen ortada bir sınır problemi vardır.
İçerik Tablosu
Sınır koymayı gözünüzde büyütmeyin.
Seçenek sunun
Çocuklar yönergelere daha çabuk uyarlar.
‘Bugün bu eteği mi giymek istersin yoksa bu pantalonu mu?’
Kısa ve açık cümlelerle konuşun.
Ne kadar kısa cümleler kurarsanız ve istediğiniz şey ne kadar açıksa çocuğunuzun o şeyi anlaması da o kadar kolaylaşıyor. ‘Sana kaç defa dedim şu oyuncaklarını topla diye, hep böyle yapıyorsun, ben artık çok yoruldum.’ gibi uzun ve sitemkar cümleler yerine ‘Oyuncaklarını toplamanı istiyorum’ gibi açık cümlelelr kurun.
Hayır demeden ‘hayır’ deyin
Sınır koyarken çok fazla ‘hayır’ kelimesini kullanmak çocuğunuzda aranızda güç mücadelesine sebep olur. Özellikle 2-3 yaş civarlarındaysa ‘hayır’ kelimesini söyleme hakkı ona aittir. En azından o öyle düşünmektedir. ‘Hayır dışarı çıkmazsın’ yerine ‘Dışarı çıkmak yerine bana yardım edebilir misin? diyerek onun odak noktasını değiştirebilirsiniz.
Her evin kuralı olmalı
Çocuğunuzun sınırlarını öğrenmesini istiyorsanız öncelikle evde en ihtiyaç duyduğunuz şeylere karşı bir kural listesi hazırlamalısınız. Örneğin, akşam 09:00’da yatılacak.
Az kural, çok takip
3-4 yaş çocuğunuz varsa kurallar listesi 3 kuralı geçmesin. Yaş büyüdükçe kural ekleyebilirsiniz.
Eğlenceli kural tablosu oluşturun
Kural listeniz oldukça renkli ve görsel materyallerle dolu olsun. Ailedeki tüm üyelerle birlikte oluşturun ve en görünen yere asın. Kurallara evde herkes uymalı. Her çocuk rutinleri sever.
Ortak tutumlarda buluşun
Kurallar oluşturduktan sonra takibinde anne babanın aynı tutumda olması çok önemlidir. Anne 09:00’da yatmasını söylüyor, baba biraz daha televizyon izlesin diyorsa bütün çabanız boşa gidecektir
Kararlı ses tonu ile konuşun
Kuralı isterken yalvarmayın, rica kelimesini kullanmayın. Bağırmadan kararlı bir ses tonunuzla ifade edin.
Çocuğunuza model olun
Sizin de evin bir kuralına uymadığınızı görürse; ‘Demek ki kurallar ihlal edilebilir’ der ve tekrar başa döenebilirsiniz.
Davranışının sonucunu yaşamasını sağlayın
Kreşe ya da okula giderken montunu giymek istemezse, giymemesinin sonucunu kendisi ödeyecektir.